Dupa ce a fost indelung penalizata de catre investitori BRD revine in antentia investitorilor dupa ce a raportat rezultate financiare remarcabile la inceputul acestei saptamani.
Actiunile bancii s-au incadrat spre finalul anului trecut pe un trend descendent dupa ce au atins pretul de 12.60 lei. Startul trendului descendent a fost dat de adoptarea legii darii in plata investitorii temandu-se ca odata cu aceasta lege va incepe si declinul pietei imobiliare si totodata a sectorului bancar. Cotatia BRD s-a depreciat intr-un timp relativ scurt cu 22% tranzactionadu-se la finalul lunii ianuarie la pretul 10 lei. Actiunile BRD au intrat la finalul primaverii sub pretul de 10 lei si au oscilat pentru o lunga perioada de timp intre 9.40 si 10 lei.
Rezultate financiare incurajatoare
Banca a raportat per total venituri in crestere, astfel veniturile din comisioane au crescut cu 2.7% iar veniturile din dobanzi au crescut cu 7%. Veniturile operationale raportate crescand astfel cu 13.7% fata de perioada similara a anului trecut.
In acelasi timp banca a reusit sa-si reduca cheltuielile cu 2.5%, reusind astfel sa obtina un profit net de 382 mil lei cu 65% mai mare decat perioada similara a anului trecut. Atat numarul creditelor pentru locuinte cat si numarul depozitelor bancare a continuat sa creasca astfel banca inregistrand o crestere cu 3% a valorii creditelor acordate si o crestere cu 6.6% a valorii depozitelor constituite. Rata creditelor neperformante a continuat sa scada ajungand la finalul lunii mai la 12.4% fata de 19.4% in mai 2015. Gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizioanele a crescut de la 72,8% in iunie 2015 la 85,1% in iunie 2016. Numarul clientilor activi ai bancii a crescut pe segmentul persoanelor fizice cu aproximativ 54 mii astfel BRD raportand la 30 iunie 2016 2.1 milioane de clienti.
Indicartori cheie
Grafic – Cotatia BRD iasa din amorteala
Din punct de vedere grafic cotatia BRD a erupt dupa publicarea rezultatelor semestriale castigand aproape 6% in doar cateva zile. Totodata volumele de tranzactionare au fost peste media zilnica sustinand astfel aceasta crestere. Graficul a reusit astfel sa depaseasca o rezistenta serioasa, media mobila de 100 de zile, (MA100) care se afla undeva in zona cotatiei de 9.80 lei si era sustinuta si de retragerea Fibonacci 23.8%. In acest moment graficul BRD testeaza un nou nivel de rezistenta foarte important pretul de 10 lei. Vineri 5 August graficul a reusit sa inchida putin peste valoarea de 10 lei (10.04) cu ajutorul unor volume de tranzactionare ceva mai consistente. As astepta totusi sa vad inca o inchidere peste valoarea de 10 lei inainte sa zic ca rezistenta a fost doborata.
Indicatorii tehnici dau semnale de optimism
Mediile mobile de 50 si 100 de zile se apropie din ce in ce mai mult iar o intersectie a mediei mobile de 50 de zile peste media mobila de 100 de zile ar confirma faptul ca trendul descendent a luat sfarsit. Totodata oscilatorul SMI a format un tringhi simetric care odata spart in partea superioara ar indica ca raliul inceput are in continuare combustibil sa mearga mai sus.
Un alt indicator care ofera semnale incurajatoare este Accumulation/Distribution. Acesta masoara raportul de forte dintre cumparatori si vanzatori. Dupa cum se poate vedea in imaginea de mai jos acesta a inregistrat un minim la finalul lunii mai de unde s-a incadrat pe un trand ascendent care acum dupa publicarea rezultatelor financiare are destula energie sa continue sa urce. Trendul ascendent pe acest indicator arata ca tabara cumparatorilor domina raportul de forte.
Concluzii
Eventualele efecte ale legii darii in plata se vor vedea probabil in rezultatele financiare raportate din luna noiembrie. Pana atunci, ma astept la o apreciere a pretului actiunilor BRD si la o consolidare peste pretul de 10 lei care s-a dovedit pentru mult timp o rezistenta serioasa.
Odata confirmata trecerea peste valoarea de 10 lei urmatoarea rezistenta pe termen scurt este la pretul de 10.50. Adevarata provocare in calea graficului va veni la pretul de 11 lei (rezistenta pe termen lung).
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.