Luna ianuarie a fost și în acest an extrem de profitabilă pentru investitorii care au ales să investească pe BVB, indicele Bet-NG având cea mai bună performanță, cu o creștere de 9,25%.
Pe de altă parte, indicele BET, care urmărește cele mai tranzacționate acțiuni de la București, a adus creșteri de 5% care reprezintă o continuare a evoluției pozitive de la sfârșitul anului 2020. Astfel, în ultimele 3 luni indicele BET a oferit un randament de peste 21%.
Cele mai profitabile investitii la început de an
În rândul celor mai profitabile acțiuni din prima ligă bursieră s-au aflat companii din sectorul energetic deținute de stat.
Astfel, Conpet Ploieşti a avut o creștere de 17%, fiind ceea mai profitabilă companie din prima lună a anului 2021, urmată de Nuclearelectrica cu 15% și Transelectrica cu 10,5%. Această evoluție poate fi explicată de faptul că investitorii mizează pe companii care prezintă potențial de a distribui în acest an dividente cu randamente consistente.
La pol opus, Medlife și Sphera au fost singurele companii ale căror acțiuni au înregistrat scăderi în acestă lună cu 4,9% și respectiv cu 0,3%.
Prin prisma acestei evoluții pozitive, indicele BET a reușit să spargă și pragul psihologic de 10.000 de puncte, încheind luna ianuarie la peste 10.300 de puncte.
Vrei să investeși la bursă în 2024?
Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.
Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!
Cât de scumpe sunt companiile din indicele BET la început de 2021?
Uitându-ne peste valorile istorice ale Price/Earnings (P/E), media acestui indicator în ultimii 10 ani s-a situat la o valoare de 8.2 (conform CEIC Data), iar în momentul actual companiile din indicele BET se tranzacționează la un P/E de 13,4.
Deși valoarea indicelui P/E este substanțial mai mare decât media istorică, trebuie ținut cont și de trecerea BVB la statutul de piață emergentă.
Astfel, valoarea medie a indicelui P/E aferent companiilor listate pe piețe emergente se situează la o valoarea de 21, acest lucru sugerând faptul că piața locală este încă ieftină în comparație cu alte piețe emergente.
Ținând cont de estimările analiștilor cu privire la profiturile pe 2021, P/E estimat în acest an pentru companiile din indicele BET este situat la o valoare de 11. Comparativ cu un multiplu de 15,7 în cazul companiilor din indicele MSCI emerging markets, companiile din indicele BET pot fi considerate în continuare subevaluate.
Cat de scumpă e bursa locală – analiza BT Asset Management?
Evaluarea forward 2022/23 a pietei locale este in percentila istorica proprie de 70-80% (mai putin elevata comparativ cu MSCI Emerging in percentila 95%; P/E forward BET 9.5x vs. 14x MSCI EM).
Indicele BET se afla la o distanta de -3% de top-ul nominal atins in 2007.
Comparatie situatie curenta vs. 2007, pentru esantionul de companii ce existau in indici si acum 14ani (tlv, brd, alr, cote, snp, tel, sif-uri): evaluarile (P/E, P/Book, P/Sales, P/CashFlow, EV/EBITDA, P/Assets) sunt in medie cu -40% mai jos.
Marjele de profitabilitate (ROE, Net Margin, EBITDA Margin, ROA) sunt in general mai joase, dar nivelurile de datorie (Datorii nete/EBITDA, leverage banci) s-au imbunatatit.
Evaluarile normalizate sunt in medie cu -50% mai joase (unde normalizari = multipli fundamentali vs. ratios: p bok/roe; p sales/marja neta; ev to ebitda/marja ebitda) desi, profitablitatea este in general moderat mai joasa in ciclul actual, evaluarile din 2007 erau mult mai supra-dimensionate (in medie de 2x ori) raportat la indicatorii financiari pe care ii generau companiile/bancile.
Randamente consistente pentru investitorii care au mizat pe acțiunile companiilor nou listate
De asemenea, prima lună din 2021 a adus investitorilor două noi listări tehnice pe piața Aero, și anume cea a acțiunilor MAM Bricolaj și Safetech Innovations.
Cei dintâi au închis prima zi de tranzacționare la un preț de 30.6 lei pe acțiune, cu o valoare a tranzacțiilor de 3,1 mil de lei. Astfel, au oferit o randament de peste 50% față de prețul de 20 de lei cu care s-a închis plasamentul privat.
După volatilitatea crescută din prima zi de tranzacționare, prețul acțiunilor MAM Bricolaj s-a consolidat în acest moment în intervalul de 34-35,5 lei pe acțiune, investitorii aștepând în acest moment rezultatele financiare aferente anului 2020.
Cu banii rezultați din plasament privat, compania vizează extinderea rețelei de magazine în toate centrele principale din România, urmând a deschide anul acesta un al treilea magazin în cartierul Ghencea din București și un al patrulea în Brașov. Cifra de afaceri în anul 2019 a fost de 29,4 mil RON, un profit de 2,9 mil RON și importante marje de profit de 9,4% în 2019 și 13,6% în S1 2020.
Cel mai bun debut la bursa
A doua companie listată, Safetech Innovations, a avut o evoluție fără precedent pe BVB, acțiunile companiei închizând prima zi de tranzacționare la o valoare de 24 de lei pe volume considerabile, oferind acționarilor ce au participat în plasamentul privat o creștere de 500%.
Această evoluție pozitivă a fost urmată a doua zi de atingerea limitei maxime de variație a prețului, și anume de 30%. Chiar și acționarii care nu au putut participa la plasament și au cumpărat acțiuni în prima zi de tranzacționare la un preț de 20 de lei ar fi avut un profit de 57% la ora redactării acestui articol.
Compania propune o abordare mixtă a politicii de divident, atât dividente sub formă de cash, cât și majorări de capital social, cu creșterea numărului de acțiunile disponile la tranzacționare.
Victor Gânsac afirmă următoarele: “Capitalul pe care l-am strâns în plasamentul privat, împreună cu cele patru milioane de euro provenite dintr-un proiect finanţat din fonduri europene nerambursabile pe care-l derulăm în prezent, asigură toate nevoile noastre de dezvoltare pentru cel puţin următorii doi ani”.
Pentru anul 2020, compania estimează o creștere a veniturilor de 15% și un profit net de 2 mil lei, aflat în creștere cu 60% față de 2019, estimări ce ar fi depășite conform spuselor lui Victor Gânsac.
Pentru anii următori compania urmărește obținerea unor marje de profit de peste 25%, dorind a demonstra că pe lângă creșterea accelarată companiile din IT pot oferi și profituri generoase.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.