Compania Restart Energy One urmeaza sa lanseze in curand un plasament privat de obligatiuni corporative verzi prin intermediul caruia doreste sa atraga intre 3 si 5 milioane de euro.

Restart Energy este un producător de energie verde și furnizor de energie electrică și gaze naturale înființat în România în 2015, perioada de început a liberalizării pieței pentru consumatorii casnici. În prezent, compania reprezintă una dintre principalele alternative pentru consumatorii casnici de energie electrică și gaze naturale la furnizorii mari care dețin monopol și pe distribuție.

Intr-un interviu acordat presei financiare Armand Domuța, CEO Restart Energy One declara:

Toate serviciile sunt gândite în jurul nevoilor clienților. Suntem una dintre puținele companii obsedate de satisfacția clienților. Acest fapt se poate vedea și din multiplele recenzii pozitive pe care le avem în spațiul public.
Suntem primii care ne-am propus să fim 100% sustenabili până în 2025. Ne dorim să furnizăm energie din surse 100% regenerabile către toți consumatorii noștri din România dar și din alte țări din regiune unde suntem prezenți, cum ar fi Serbia, iar din 2021 plănuim să intrăm pe piețele din Germania și Spania.

Primele obligatiuni verzi convertile din Romania

Planul de dezvoltare al companiei Restart Energy One pentru urmatorii ani este impartit in trei etape.

Prima etapă începe acum în Ianuarie 2021 odată cu o emisiune de obligațiuni într-un plasament privat prin care compania doreste sa stranga undeva între 3 și 5 milioane de euro denominate în lei, cu o dobândă undeva între 8-10% și maturitate în 2025. Sunt obligațiuni verzi deoarece fondurile vor fi folosite exclusiv pentru investiții în unități noi de producție energie regenerabilă.

Ulterior la finalul anului 2021 sau cel tarziu in 2022 compania intentioneaza sa se listeze la Bursa de Valori Bucuresti cel mai probabil printr-o listare tehnica.

Obligatiunile corporative vor putea fi convertite in actiuni începând cu anul 3 sau 4, astfel incat investitorii, daca vor dori acest lucru, vor putea sa achizitioneze acțiuni Restart Enery One cu discount față de prețul acțiunilor listate la bursă.

Conform declaratiilor facute de Armand Domuța, CEO Restart Energy One, actiunile vor putea fi achizitionate si la momentul listarii insa doar detinatorii de obligatiuni vor putea beneficia de un discount la cumparare prin conversia obligatiunilor.

Cea de-a treia etapa prevede dezvoltarea unei retele nationale de statii de incarcare pentru masini electrice prin instalarea a cel putin 150 de locatii in fiecare an pana in 2025 – proiect integrat european de 100 MiL.€ cu finanțare 90% de la Comisia Europeană + 10% (fonduri Global Energy Infrastructure).

Rezultate financiare Restart Energy

AnCifra de afaceriProfit Net
201776.7 mil1.87 mil
201887.8 mil1.73 mil
2019128.5 mil1.91 mil
2020 est.116.4 mil3.7 mil

Scăderea ciferei de afaceri pe 2020 se datorează spinoff-ului diviziei de Tradin intr o companie separata. Per total cifra de afaceri furnizare 2020 vs 2019 a crescut +16%.

Cum sta Restart Energy din punct de vedere al indatorarii?

Indicator2019S1 2020
Lichiditate curentă (AC/DC)0.750.75
Gradul de îndatorare (TD/TA)74.6%68.3%
Grad îndatorare ajustat (exclusiv împrumuturi
subordonate acordate de către acționari)
50%45%

De ce sa investesti in obligatiunile Restart Energy?

  • randament superior dobanzilor bancare – randamentul cuponului fiind intre 8% – 10% pe an
  • obligatiuni verzi – fondurile vor fi folosite pentru dezvoltarea unor proiecte de productie a energiei regenerabile
  • posibilitatea de a achizitiona actiunil ale companiei cu un discount fata de pretul din piata

Obiective 2025

Compania isi propune ca pana in 2025 sa ajunga la o capacitate instalata din surse de energie regenerabila de 500 MW.

Emisiunea de obligatiuni va asigura finantarea pentru prima faza a strategiei. Veniturile din obligațiunile verzi convertibile vor fi utilizate EXCLUSIV pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare capacitati noi de productie energie regenerabila sau achizitii de capacitati deja instalate, cu scopul declarat de a ajunge ca-n anul 2025 sa furnizeze consumatorilor proprii, 100% energie verde, ceea ce va genera un beneficiu major mediului și climatului, arată compania.

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!