Numărul redus de investitori la Bursa de Valori București a fost și este o temă care apare periodic în discuție în presa de specialitate. Conform unui articol publicat în Ziarul Financiar la începutul anului 2019 numărul investitorilor activi la Bursa de Valori București a scăzut de la un an la altul începând cu anul 2013 ajungând la finalul anului 2018 la 53,980. În aceste condiții ținta ambițioasă de 100,000 de investitori promisă de noua conducere a bursei va rămâne doar un vis frumos.

Motivele scăderii continue a numărului de investitori activi sunt multiple, însă în acest articol îmi propun să mă axez pe strategia de atragere a micilor investitori de retail care în opinia mea poate fi mult îmbunătățită.

Ultimul eveniment organizat de Bursa de Valori București a adunat la Cluj Napoca o mulțime de investitor tineri dornici să afle mai multe despre domeniul investițiilor la bursă. Deși numele evenimentului era Forumul investitorilor individuali pe lista de invitați sau pe scena evenimentului nu a urcat nici măcar un investitor.

Mare parte a evenimentului a fost dedicată companiilor de brokeraj, fondurilor de investiții și fondurilor de pensii care au fost încurajate de către organizatori să facă sesiuni de pitching contra cronometru cu tema “De ce să alegi brokerul X” sau “De ce să alegi fondul de investiții Y”

În tot acest timp pe un banner mare așezat lângă scena scria “Bursa e pentru oameni

  • Oare chiar așa e?
  • Oare ce mesaj transmiți tu unui investitor care încă nu a făcut pasul către bursă din moment ce, timp de o jumătate de zi, îi prezinți doar brokeri și manageri de fond?
  • După ce va pleca de la eveniment va fi convins oare că are și el loc pe bursă?

Mi-aduc și acum aminte cum, în 2015, când am început să fiu din ce în ce mai interesat de domeniul investițiilor la bursă aveam foarte multe întrebări la care nu găseam răspuns. Nu cunoșteam pe nimeni care să fi avut contact cu bursa dar eram foarte dornic să învăț mai multe despre acest domeniu și poate cel mai mult îmi doream să cunosc un investitor la bursă cu care să ies într-o seară la o bere și să-l întreb:

  • Chiar poți câștiga bani la bursă sau e doar un joc de noroc?
  • Bursa e destinată doar brokerilor și bancherilor sau pot și eu să investesc?

Deși știam că în oraș există o companie de brokeraj, nu am avut niciodată curajul să merg să le calc pragul. Parcă nu aveam încredere. Îmi era frică că voi fi păcălit sau atras într-o capcană. Simțeam nevoia să discut cu un simplu investitor și să aflu punctul lui de vedere despre bursă.

Sunt întrebări sau convingeri limitative pe care cu siguranță le au mulți alți tineri care au fost sau nu la Forumul Investitorilor. Consider că acești tineri ar fi fost mult mai inspirați să facă pasul către bursă dacă în fața lor ar fi fost unul sau mai mulți investitori chiar din Cluj, investitori cu care ulterior cei din sală s-ar fi putut întâlni pentru discuții suplimentare.

Forumul Investitorilor ar trebui să fie un eveniment care să demonstreze că oricine poate investi la bursă, un eveniment care să inspire și să atragă noi investitori prin povești și experiențe investiționale.

Totodată, prin aceste evenimente Bursa de Valori București ar trebui să încurajeze înscrierea sau formarea cluburilor de investitori în cât mai multe orașe din țară. Cluburile de investitori consider că sunt un vehicul de educație financiară și bursieră cu o valoare uriașă pentru comunitățile locale. Prin intermediul evenimentelor organizate de aceste cluburi, oricine poate lua contact cu domeniul investițiilor la bursă și poate constata că bursa e pentru oameni.

Sprijinite la înființare tocmai de către Bursa de Valori București, cele câteva cluburi de investitori care încă mai există (Invest Club și Investors Club), au fost uitate sau ignorate în ultimii ani în ciuda faptului că au atras zeci sau chiar sute de membri.

Un exemplu foarte bun în acest sens este Invest Club Mureș clubul investitorilor din Târgu Mureș care a fost înființat în noiembrie 2015 și a organizat de atunci întâlniri lunare GRATUITE, fiind cel mai activ club de investitori din țară. Momentan clubul are înscriși peste 150 de membri și este sprijinit de compania de brokeraj Goldring.

Vă las mai jos două dintre mesajele primite în ultimile zile de la persoane care sunt interesate să participe la întâlnirile Invest Club Mureș și chiar să vină de la Cluj pentru aceste întâlniri.

O altă resursă uriașă și foarte eficientă de educație financiară și bursieră este comunitatea bloggerilor și educatorilor financiari din România. Practic, o mână de oameni pe această nișă, care prin conținutul publicat constant pe diverse canale (text, video și chiar audio) a reușit să inspire sute de persoane să facă pasul către bursă. Comunitate care cu siguranță ar răspunde afirmativ în cazul în care Bursa de Valori București ar fi interesată să colaboreze pentru a crește gradul de educație bursieră. O astfel de inițiativă îmi aduc aminte că a fost pornită la un moment dat chiar de către BVB însă din păcate a fost abondonată la scurt timp.

Bursa de Valori București a organizat în acest an pentru prima dată la Cluj Napoca forumul investitorilor individuali o ediție cu un public tânăr căruia, după părerea mea, bursa nu a știut să i se adreseze. Cluj, Iași, Timișoara, Brașov, Sibiu, Constanța sunt centre din care bursa ar putea atrage mii de investitori individuali din sectorul IT și nu numai, asta dacă bursa ar vorbi pe limba lor și le-ar arăta că investițiile sunt și pentru ei nu doar pentru brokeri și fonduri de investiții.