Principalul indice bursier al Bursei de Valori București a începutul anul 2018 în forță crescând cu peste 8% în primele 3 săptămâni de tranzacționare. Conform unui studiu realizat de jurnaliștii de la Ziarul Financiar indicele BET înregistrează a doua cea mai mare creștere din Europa după bursa de la Milano.
Creșterea accelerată din acest an a indicelui BET este datorată prețurilor mici și atractive la care au ajuns multe dintre companiile din componența indicelui și de dividendele mari ce ar putea fi distribuite în acest an. Conform planului de buget pentru anul 2018, guvernul dorește să obțină în 2018 venituri din dividende în valoare de 3,59 miliarde de lei cu 16% mai mult decât în 2017, așadar există șanse mari ca și în acest an multe dintre companiile mari listate să distribuie dividende mari.
Vezi estimările de dividende pentru anul 2018 pe pagina Dividende 2018
Indicele BET este supraîncălzit – creștere aproape verticală
Creșterea accelerată a indicelui BET a dus la spargerea mai multor repere tehnice importante iar în momentul de față a atins un punct critic, pragul de 8500 de puncte, prag ce a fost testat și în vara anului trecut. După cum se poate observa și în graficul de mai jos creșterea indicelui este aproape verticală fiind construită în mare parte din lumânări de o lungime mare. Această apreciere accelerată într-un timp atât de scurt nu este tocmai “sănătoasă” și a dus după părerea mea la o surpaîncălzire a indicelui BET iar în perioada imediat următoare consider că ar trebui să asistăm la o corecție sau consolidare care să “răcorească” un pic situația.
Supraîncălzirea bursei poate fi observată și prin intermediul indicatorului Stohatic, care de la începutul anului se situează în teritoriul de supra-cumpărare evoluând în tot acest timp peste valoare de 80 de puncte. Evoluția acestui indicator peste pragul de supracumpărare nu este ceva anormal însă, menținerea unei valori apropiate de 100 de puncte pentru mai multe ședințe nu este un lucru tocmai sănătos și indică o supraîncălzire și inveitabil o corecție.
De asemenea dacă ne uităm pe graficele multor companii din indicele BET situația este asemănătoare, multe din graficele celor 13 companii arată o supraîncălzire și nevoia unei corecții.
Cât de mult va scădea indicele BET?
Corecția din perioada următoare nu mă aștept să fie agresivă având în vedere că urmeză perioada raportărilor financiare și multe dintre companiile ce formează indicele BET au raportat rezultate încurajatoare la finalul lunii noiembrie. Totodată corecția va fi folosită de multi investitori pentru a acumula acțiuni ale companiilor ce au potențial de a distribui dividende mari. Având tot acest context mă aștept așadar mai degrabă la o perioadă de consolidare sau acumulare. O situație asemănătoare am trăit cu toții și în perioada aprilie – mai 2017 (perioadă marcată pe grafic cu bulină verde) când multe dintre companiile din indicele BET au organizat adunări generale ale acționarilor în vederea aprobării distribuirii de dividende.
Primul nivel de suport care ar putea oferi o susținere cotației indicelui BET ar fi pragul de 8300 de puncte ce corespunde retragerii Fibonacci de 23,6 din avansul de anul acesta. În caz că acest nivel nu va reuși să susțină cotația indicelui am putea ajunge la pragul de 8200 de puncte nivel la care indicele s-a stabilizat și în perioada aprilie – mai 2017.
O corecție de 2,2% sau chiar 3.2% după un raliu de peste 8 procente este binevenită pentru a “racorii” puțin motoarele bursei și pentru a oferi noi ocazii de acumulare de acțiuni la prețuri bune.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.