De-a lungul celor patru ani de când realizez materiale educaționale pentru proiectul Investestelabursa.ro am primit sute de întrebări atât pe e-mail cât și în comentariile video-urilor de pe Youtube.

Cele mai des întâlnite întrebări primite de la investitorii începători sunt legate de alegerea brokerul de investiții:

 • Ce părere ai despre brokerul X?
 • Merită să-mi deschid un cont la brokerul Y?

Primind atât de des aceeași întrebare am decis că merită să tratez acest subiect pe îndelete și să vă ofer un scurt check-list pe baza căruia să vă alegeți brokerul potrivit.

Ce este un broker?

Un broker este o persoana fizica sau o persoana juridică care are rolul de a intermedia o tranzacție, în cazul nostru tranzacțiile pe bursă. Pentru a face investiții sau tranzactii la bursă o persoană trebuie să încheie întâi un contract cu o companie de brokeraj care îi va pune la dispoziție o platformă prin intermediul căreia se vor putea da ordine de cumpărare și de vânzare către bursă.

Mulți investitori incepatori au falsa impresie odată încheiat un contract cu o companie de brokeraj, brokerul cu care va colabora îi va spune în ce să investească încât să facă profit.

Brokerii nu au voie să ofere recomandări de investiții!

Investitorul este responsabil de deciziile de investiții pe care le ia!

Borkeri recomandați pentru investiții la brusă

Investiții la Bursa de Valori București

 • Tradeville – 25 de ani de activitate pe piața din România – suma minima 10,000 lei – www.tradeville.eu
 • Goldring – 21 de ani de activitate pe piața din România – suma minimă 5000 lei – www.goldring.ro
 • Prime Transaction – 23 de ani de activitate pe piața România – suma minimă – suma minimă 5000 lei – www.primet.ro
 • BRK Financial Group – 26 de ani de activitate pe piața din România – suma minimă – 5000 lei – www.brk.ro
 • BT Capital Partners – parte a grupului Banca Transilvania – suma minimă – 1500

Investiții pe piețe internaționale – bursa din SUA și burse Europene

XTB este una dintre cele mai mari companii internaționale de brokeraj. Compania a fost înființată în Polonia în 2002, este prezentă în Europa și America Latină și este în proces de extindere în Africa de Sud și Asia. Compania detine licente ale celor mai importante autoritati europene, in tarile unde activeaza, cum ar fi Autoritatea de Conduită Financiară din Marea Britanie – FCA, Autoritatea de Supraveghere Financiară din Polonia – KNF, CySEC in Cipru, BaFin in Germania, CNMV in Spania, etc, iar in Romania este autorizata si supervizata de ASF din anul 2008. XTB are un birou deschis la București de mai bine de 10 ani și este listata la Bursa de la Varsovia inca din anul 2016 având un actionariat puternic.

Testeaza platforma cu un cont demo

5 aspecte de luat în calcul în alegerea brokerului

Autorizare/reglementare și prezență locală

Cel mai important aspect pe care orice investitor începător trebuie să-l ia în vedere este reglementarea companiei de brokeraj. Pentru a putea funcționa legal pe piața din România orice companie de brokeraj trebuie să fie autorizată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Pentru siguranța investițiilor Dumneavoastră este important să alegeți un broker autorizat de ASF.

Puteți verifica dacă compania de brokeraj cu care doriți să încheiați un contract este autorizată direct pe site-ul oficial a companiei. Acestea ar trebui să afișeze numărul deciziei ASF prin care aceasta au fost atestată sau autorizată. Totodată mai puteți căuta numele companiei în baza de date a ASF-ului unde sunt înregistrare toate companiile care au dreptul să opereze în România.

Vezi lista brokeri din Romania pe site-ul ASF

În această bază de date veți găsi chiar și adresa completă a societății numărul de telefon și alte detalii de contact.

Un alt aspect foarte important de verificat ar fi prezența locală. Vă recomand să aveți în vedere doar companii de brokeraj care au birouri deschise și în România. În cazul în care veți avea nevoie vreodată de suport din partea companiei este mai ușor să comunicați cu cineva în limba română sau dacă au un birou în România le puteți face o vizită direct la birou.

Oferta de instrumente

Verificați cu atenție oferta de instrumente financiare pusă la dispoziție de broker și dacă acele instrumente vă sunt potrivite.

Nu vă deschideți un cont real de investiții dacă nu înțelegeți complet modul de funcționare al acelor instrumente.

Totodată în funcție de profilul vostru de risc și portofoliul pe care doriți să îl creați verificați dacă oferta de instrumente a brokerului este pe masăra nevoilor Dumneavoastră.

În cazul în care sunteți un investitor conservator pentru a vă crea un portofoliu de investiții conservator ar trebui să găsiți în oferta brokerului instrumente financiare de care să vă ofere o expunere pe titluri de stat, obligațiuni municipale sau corporative.

Pentru un investitor cu risc moderat oferta brokerului ar trebui să conțină atât instrumente cu venit fix cât și acțiuni, ETF-uri sau metale prețioase.

Un investitor cu apetit de risc ridicat ar trebui să găsească în oferta brokerului acțiuni, CFD-uri, criptomonede și mărfuri.

Comisionul de tranzacționare

Comisioanele de tranzacționare sunt un alt aspect important de luat în calcul. Companiile de brokeraj percep un comision de fiecare dată când un client tranzacționează unul din instrumentele financiare prezente în oferta brokerului.

 • Pe lângă clasicul comision de tranzacționare unii brokeri mai percep și alte comisioane:
 • Comision de încasare dividende
 • Comision de inactivitate
 • Comision acces platforma
 • Comision de retragere bani

Este foarte important ca înainte să semnați un contract cu o companie de brokeraj să fiți conștienți de toate comisioanele practicate de broker astfel încât să nu apară surprize pe viitor.

Mitul comisionului ZERO practicat de unii brokeri

În ultimii ani au apărut însă tot mai mulți brokeri care promit comisioane zero de tranzacționare.

Din păcate comisioanele zero sunt doar un mit prin care brokerii încearcă să atragă clienții către platformele lor. De cele mai multe ori oferta de instrumente cu comisioane zero este foarte limitată iar comisioanele sunt ascunse de fapt în prețul de vânzare și de cumpărare al instrumentelor oferite, prețurile fiind de cele mai multe ori mai mari decât cele din piața reală.

‘Commission-free’ investment trading platforms are on the rise – but there’s a catch

Platforma de tranzacționare

Compania de brokeraj pune la dispoziția investitorilor o platforma de tranzacționare prin intermediul careia investitorii pot face tranzacții.

Este important ca platforma sa fie cât mai rapidă și mai ușor de folosit.

Totodată este foarte important ca investitorii să găsească în platformă toate informațiile de care are nevoie pentru a lua decizia de investiții. În cazul acțiunilor nu toți brokerii oferă însă în platformă informații legate de rezultatele financiare ale companiilor sau alte informații de natură fundamentală care să-i ajute pe investitori să înțeleagă business-ul companiei.

Cum faci investiții bine documentate la Bursa de Valori București?

Pentru a veni în întâmpinarea acestor nevoi am creat Comunitatea Investestelabursa unde veți găsi o serie de instrumente prin intermediul cărora investitorii la Bursa de Valori București pot vedea evoluția principalilor indicatori financiari a celor mai cunoscute companii și pot lua astfel decizii de investiții mult mai bine documentate.

Membrii comunității Investestelabursa au acces la:

 • Rapoarte detaliate pentru companiile din BET si BET-FI (21 de companii)
 • Agregatorul de rezultate financiare trimestriale cu date istorice începând cu anul 2015 (38 de companii)
 • Agregatorul de rezultate financiare anuale cu date istorice începând cu anul 2014/2015 (38 de companii)
 • Jurnalul Comunității unde investitorii împărtășesc investițiile pe care le realizează
 • Webinarii exclusive

Testează Comunitatea Investestelabursa cu un cont demo gratuit timp de 30 de zile

Modalitatea de abordare a clienților

Fiecărui client a unei companii de brokeraj îi este alocat un broker de investiții cu care să păstreze legătura. Brokerul nu îi va oferi recomandări de investiții ci îi va oferi în schimb o imagine de ansamblu asupra burselor, asupra companiilor de care este interesat și asupra ultimelor știri care ar putea avea un impact direct în profitabilitatea companiilor.
Brokerul nu are voie să contacteze clienții dacă nu este solicitat, așadar mare atenție la falșii brokeri care vă contactează pentru a vă oferi o recomandare de investiții de neratat. Buna credință și onestitatea abordării unui broker sunt foarte importante și pot fi verificate încă din primele secunde de interacțiune cu broker.

Siguranta Fondurilor

Este foarte important să vă asigurați că brokerul pe care îl alegeți are conturile în România și banii nu părăsesc teritoriul țării. Totodată transferul fondurilor în cazul în care brokerul are conturile bancare în România este scutit de comisioane.
Esențială este și apartenența la un fond de garantare care poate compensa total sau parțial fondurile investitorilor în cazul în care brokerul intră în incapacitate de plată. Brokerii reglementați din România fac parte din Fondul de Compensare a Investitorilor.

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri

Informaţiile sau materialele prezentate pe Investestelabursa nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Website-ul X avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanțele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. 76% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă înțelegeți modul în care funcționează CFD-urile și dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii. În consecință, Investestelabursa recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.