Săptămâna trecută s-a înregistrat o valoare importantă de schimburi de acțiuni pe compania Romgaz și anume 20 milioane de lei, Romgaz fiind a 2-a cea mai tranzacționată acțiune ca valoare după Banca Transilvania. În sedința de joi 18.08.2016, 525.421 de acțiuni s-a tranzacționat, un volum anormal de mare pentru acest emitent, iar faptul și mai interesant e că prețul a urcat cu 0,88% depășind usor rezistența de la 23 RON. Prețul acțiunilor Romgaz a rezistat foarte bine anunțului unui profit în scădere cu 20% mulți investitori așteptându-se la o scădere abruptă a prețului către suportul de la 22 RON.

Producătorul de gaze a raportat pe primul semestru un profit net de 615,3 mil lei în scădere cu 20% față de primul semestru a anului 2015, iar veniturile s-au diminuat cu 17% din cauza cererii scăzute de gaze naturale. Volumul de gaze produs s-a diminuat de asemenea cu peste 20%, compania anunțând că a produs un volum de 2,19 miliarde mc cu 580 milioane mc mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Indicator (mil lei)S1 2015S1 2016Variatie
Cifra afaceri2.2351.849-17%
Profit Net767615-20,7%
Rezultat pe actiune (lei)1,991,6-19,8%
Investitii479,9228,2-52%

Analizând graficul Romgaz, prețul se afla într-un moment de indecizie în acest moment. iar sedințele de tranzacționare din această săptămâna pot indica direcția pe termen scurt a companiei. Faptul că prețul acțiunilor nu s-a prăbușit imediat după anunțul profitului în scădere arată faptul că investitorii se așteptau la astfel de rezultate, iar evoluția imediat următoare de ușoară creștere pare să indice faptul că investitorii au așteptări de revenire din partea companiei. Să nu uităm nici aspectul dividendelor, Romgaz fiind unul dintre marii distribuitori de dividende an de an.

RomgazAnalizaGrafZilnic

Analiza grafic zilnic Romgaz

Graficul Romgaz a reusit recent sa iasa de sub linia de trend descendenta pornita din top-ul lunii iulie a anului 2015 (nu se vede pe grafic) si deasemenea de sub influenta pitch-forkului descendent creat de la minimul din luna mai si cel mai recent impuls ascendent. Lumanarile de indecizie create saptamana trecuta impreuna cu sedintele de tranzactionare cu volumele ceva mai insemnate par sa indice o tantiva de breake-out peste 23 RON. Deasemenea indicatorul Boillinger Band (neprezentat pe grafic din dorinta de a nu aglomera si mai mult imaginea) indica o acumulare de tensiune care invitabil va rabufni in sedintele urmatoare, ramane de vazut in ce directie.

Oscilatorii grafici prezentati in imaginea de mai sus se afla acum sub influenta unui triunghi simetric si tind sa testeze in sedintele viitoare latura superioara. O iesire de sub influenta triunghilui impreuna cu o inchidere si consolidare peste pretul de 23  -23,20 RON ar marca o depasire a rezistentei.