Înainte de a determina care sunt cele mai bune investiții în această perioadă ar bine să stabilim: Ce este o investiție și ce nu reprezintă investiție?

O investiție reprezintă înainte de orice o achiziție pe care noi o facem cu speranța că în viitor vom obține un câștig mai mare decât suma pe care am platit-o inițial.

Probabil vi s-a întâmplat și vouă să auziți cuvântul “investiție” folosit într-un context nepotrivit și atunci, probabil,  vi s-a “aprins un beculeț roșu”.

Uneori termenul de investiție se folosește în mod total nepotrivit, ca sinonim “mai sofisticat” pentru o simplă cheltuială/achiziție , alteori paradoxal, cu ocazia unui împrumut dezavantajos, sau total neadecvat îl auzim folosit în arii ale vieții care nu au legătură cu obținerea unui câștig bănesc.

“Investiția” în educația copiilor – este o investiție?

O investiție în educația copiilor ar însemna să contribuim la educația lor cu speranța că în viitor vom profita de pe urma acestei investiții și că ni se va întoarce într-o formă sau alta suma de bani investită plus randamentul generat de această sumă.

Dar oare gândim așa? Cred că nu!

Dorința legată de un viitor mai bun și mai prosper pentru copiii noștri o avem oricum. Face parte din dragostea și datoria părintească iar mulțumirea sufletească, nu e de ordin material atunci când vedem cum copiii, deveniți adulți, au o viață prosperă datorită educației lor, la care și noi am contribuit.

Așadar e impropriu să spunem că investim în educația copiilor noștri.

“Investiția” în casa și mașina proprie

De asemenea, investiția într-un autoturism de lux sau într-unul de colecție este cu adevărat investiție, doar dacă achiziționăm acel autovehicul cu gândul că valoarea lui va crește odată cu trecerea anilor și îl vom putea vinde mai scump și eventual între timp îl vom putea închiria cu ocazia unor evenimente speciale. Dacă am cumpărat acel autoturism doar pentru noi și propria plăcere de a-l conduce, nu poate fi considerat o investiție.

Casa proprie în care locuim, de asemenea nu o putem numi investiție. De de? Pentru că nu generează venituri și de cele mai multe ori nu am achiziționat-o pentru a o putea vinde mai scump peste câțiva ani pentru a face o investiție/speculație imobiliară.

Dacă ne aducem aminte de distincția dintre pasive și active în concepția lui Robert Kiyosaki descrisă în cartea “Tată bogat, tată sărac”, adică ceea ce ne scoate bani din buzunar și respectiv ceea ce ne bagă bani în buzunar, este foarte clar faptul că nu putem să numim investiție achiziționarea unui pasiv.

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!

Investiție bună vs Investiție proastă

Atunci când facem o investiție, de unde știm că e o investiție bună sau una proastă?

Înainte de a investi o sumă de bani este important să realizăm o documentare amănunțită în legătură cu proprietățile, caracteristicile sau specificațiile acelui bun în care urmează să ne investim banii. Cel mai important lucru pe care ar trebui să verificăm ar fi riscul.

Una dintre principalele reguli ale investițiilor este să nu investim niciodată banii pe care nu ne permitem să-i pierdem. Cu atât mai mult, nu e recomandat să facem o investiție cu bani împrumutați.

Niciodată nu e recomandat să intrăm într-o obligație sigură și clară (creditul, împrumutul), ca să încercăm să obținem un randament posibil, probabil, incert (investiția). De aceea e nevoie să ne pregătim pentru a investi, parcurgând anumite etape premergătoare: strângerea unui fond de urgență și a unui fond de siguranță, stingerea datoriilor și economisirea.

Investiții sigure vs Investiții riscante

Investițiile le facem în concordanță cu toleranța noastră la risc (cât suntem dispuși să pierdem) iar această toleranță ne este dictată de nivelul de cunoaștere a diferitelor tipuri de investiții.

Dacă ar fi să împărțim modalitățile de a investi în funcție de gradul lor de risc, vom observa că unele sunt mai sigure dar cu randament mai mic, altele sunt mai riscante dar pot aduce câștiguri mai mari.

Prietenul Adrian Asoltanie a realizat o sinteză foarte bună în imaginea atasata a diverselor tipuri de clase de active împreună cu riscul asociat.

Principii de urmat în investiții

Fiecare dintre noi suntem nevoiți să ne rezervăm timp pentru a studia diferitele instrumente financiare prezentate mai sus și să le alegem pe cele care ni se potrivesc cel mai bine.

Dacă respectăm anumite principii, avem toate șansele să facem investiții bune, pentru că de fapt, preocuparea noastră nu este de a ghici cu care investiție vom da lovitura ci este aceea de a ne diminua cât mai mult riscurile.

Câteva principii pe care să le urmezi atunci când faci pasul către investiții:

  • NU investi bani într-un instrument financiar pe care nu-l înțelegi
  • Realizează o delimitare clară între fondul de urgență și banii de investiții
  • NU alerga după cele mai în vogă investiții s-ar putea să te coste scump

Principii pentru diminuarea riscurilor

Pentru un începător în universul investițiilor, diversificarea este cea mai bună modalitate de diminuare a riscurilor.

Un vechi proverb spune “Nu-ți pune toate ouăle într-un singur coș”.

Acelasi principiu il putem aplica și în cadrul portofoliului de investiții de îndată ce am identificat acele instrumente care ni se potrivesc.

Domnul profesor Iancu Guda propune diversificarea portofoliului de investiții conform principiului T.V.A. (țări, valute, active), adică să investim în mai multe țări, investițiile să le facem în valute diverse și să alegem active cât mai diferite.

O alta modalitate prin care putem sa ne diminuam riscurile investițiilor este sa incepem sa privim lucrurile pe teremen lung.

Celebrul investitor Benjamin Graham spunea la un moment dat

In the short run, the market is a voting machine but in the long run, it is a weighing machine

Dacă privim graficele indicilor bursieri pe termen scurt vom vedea o multitudine de urcușuri și coborâșuri care pot da fiori reci unui investitor aflat la inceput de drum.

Însă dacă același grafic îl vom privi pe termen lung, imaginea se schimbă complet și orice persoană poate identifica foarte ușor un trend ascendent.

Pe termen lung economiile țărilor cresc pentru că societatea omenească în ansamblul ei se află într-o continuă dezvoltare și odata cu economia și bursele urmează același trend.

Articol scris în colaborare cu Ovidiu Bostan – colaborator Investestelabursa