După o lungă perioadă de așteptare și din dorința de a găsi surse de finanțare pentru a putea face față deficitului bugetare în creștere, statul român a venit către populație cu o ofertă generoasă, o nouă emisiune de titluri de stat în lei și în euro.

Titlurile de stat reprezintă o formă de împrumut prin care statul atrage bani de la populație, investitori instituționali sau bănci și promite returnarea sumei atrase după o anumită perioadă de timp plus o dobândă plătită anual.

Statul român, la fel ca oricare alt stat, emite periodic astfel de titluri însă mare parte din acestea sunt destinate băncilor sau investitorilor instituționali.

Au fost însă, de-a lungul timpului, mai multe ocazii în care statul a decis să vină și către populație cu o ofertă de titluri de stat dar cu toate că dobânzile oferite erau atractive, modalitatea de subscriere sau condițiile de retragere presupuneau proceduri greoaie care descurajau o parte a populației să subscrie.

De ce se împrumută statul român de la populație?

Conform unui articol publicat în Ziarul Financiar la începutul lunii Iulie

Populaţia avea depozite bancare în lei de 139 de miliarde de lei, iar în valută echivalentul a 99,4 miliarde de lei.

De la începutul crizei depozitele în valută au un ritm de creştere mai mare decât cele în lei, respectiv 6,4%, faţă de 4,5%.

Faţă de mai 2019, creşterea depozitelor în valută ale populaţiei a fost de 18,4%, în timp ce la lei creşterea a fost de 13%.

Lipsa educației financiare și frica de a nu pierde bani îi determină pe mulți români să se limiteze la clasicele depozite bancare sau conturi de economii ale căror dobânzi în ultimii ani nu au acoperit inflația.

Cea mai recentă emisiune de titluri de stat emisă de Ministerul Finanțelor dorește să se poziționeze ca o alternativă la clasicele soluții de economisire folosite de români oferind dobânzi mult mai atractive pornind de la 4% pe 2 ani pentru titlurile în lei sau de 2% pentru titlurile în euro la o maturitate de 5 ani.

Statul se poate împrumuta mai ieftin de la populație

Un alt motiv pentru care statul preferă să se împrumute de la populație este dat de dobânzile mult mai mici pe care le poate obține pentru împrumuturile atrase.

Analizând știrile apărute în presa financiară în ultimele luni, putem constata că Ministerul de Finanțe s-a împrumutat pe piețele străine în luna mai la o dobândă de 2,75% în euro pentru 5 ani.

Așadar, de la investitorii instituționali statul a obținut o dobândă mai mare decât cea oferită acum populației în cadrul programului FIDELIS unde dobânda oferită pentru titlurile de stat pe 5 ani în euro este de 2%.

De asemenea, dacă ne uităm pe un grafic care surprinde evoluția dobânzilor cerute de investitorii instituționali pentru titlurile de stat pe 5 ani putem constata că de la începutul anului 2020 dobânda s-a menținut la peste 3%.

Cum poți investi în titlurile de stat din programul FIDELIS?

Modalitatea de a investi în titlurile de stat a fost mult simplificată în acest an. Subscrierea se poate face în perioada 15 Iulie – 7 August prin intermediul celor mai mari bănci din România (Banca Transilvania, BCR sau BRD ) sau printr-un Intermediar autorizat (societate de brokeraj).

Subscrierea printr-un Intermediar autorizat oferă mai multe avantaje astfel:

– posibilitatea de a vinde oricând dupa listarea la bursa titlurile deținute în cazul în care investitorul are nevoie de bani. Vânzarea se face prin intermediul bursei iar prețul va fi dictat de cerere și ofertă.

– avantajul diversificării portofoliului prin intermediul altor instrumente financiare din oferta brokerului

Deschiderea unui cont de tranzactionare la un Intermediar autorizat se poate face acum online in 5 minute prin intermediul telefonului mobil.

În cazul in care doresti sa afli mai multe informatii sau sa investesti in titlurile de stat FIDELIS poți face acest lucru prin intermediul GOLDRING SA  – www.goldring.ro, intermediar autorizat pe piata de capital cu o experiență de peste 22 de ani.