De-a lungul timpului aici pe site-ul Investestelabursa am abordat de multe ori subiecte legate de analiza companiilor listate la bursa și care care sunt cei mai importanți indicatori pe baza cărora luăm decizia de investi sau nu în acțiunile unei companii.

În cariera de investitor, se întâmplă uneori să fim puși în situația de a vinde acțiunile unei companii pe care o avem în portofoliu.

Cum iei decizia de a vinde acțiunile unei companii?

Celebrul investitor Warren Buffet spunea la un moment dat: Our favorite holding period is forever

Spusele lui Buffet vin sa sublinieze încă odată faptul că atunci când investitorii vin către bursă ar trebui să aibe un orizont de investiții pe termen lung.

Însă cu toate că Buffet spune că preferă să mențină în portofoliu companii pentru veșnicie analizând cum s-a schimbat portofoliul Berkshire Hathaway’s în ultimii 25 ani putem constata că din top 9 companii de acum 25 ani doar 3 mai sunt prezente acum în portofoliu.

Acest lucru este până la urmă firesc, lucrurile nu evoluează întotdeauna așa cum ne așteptăm, iar lumea în care trăim este într-o continuă schimbare. 

Chiar și Buffet a fost de-a lungul timpului nevoit să vândă acțiuni ale unor companii cunoscute precum McDonald’s sau Disney iar în primul trimestrul a acestui an Buffet a vândut acțiunile a 19 companii mari din SUA.

Care sunt motivele pentru care vinzi acțiunile unei companii

Decizia de a lichida un simbol din portofoliu ar trebui să pornească de la același raționament pe care l-ai avut atunci cand ai hotărât să investești.

Faptul că prețul unei companii a scăzut astăzi cu 5% nu reprezintă un motiv pentru a vinde. 

Vânzare pe baza evaluării fundamentale 

Decizia de a vinde acțiunile trebuie luată pornind de la o evaluare fundamentală a companiei analizând care sunt factorii care au s-au schimbat între timp și cum ar putea aceștia influența profitabilitatea companiei pe viitor.

Pentru a înțelege mai bine această abordare propun să luăm un exemplu concret de companie pe care să o analizăm.

Cum evaluezi decizia de a vinde – exemplu concret evaluare Trangaz

Transgaz, compania care deține monopolul pe transportul de gaze din România, își desfășoară activitatea sub reglementările impuse de de ANRE. Tarifele de transport de gaze ale companiei sunt dictate periodic de această autoritate care penalizează compania prin tăieri de tarife în cazul în care nu-și respectă angajamentul de a face investiții.

Astfel, dacă ne uităm la evoluția tarifelor pentru transportul de gaze pe care le-a impus ANRE putem observa că în 2015, Transgaz opera cu un tarif de 5.7 lei/MWh, tarif care ajuta compania să înregistreze anual o cifră de afacere de peste 1.65 miliarde de lei.

Din 2015 până astăzi, ANRE a redus treptat tarifele de transport ale Transgaz ajungând astăzi la un tarif de 1.51 lei/MWh. Reducerea de tarife s-a văzut imediat și în cifra de afacere a companiei care s-a redus pana la 1.5 miliarde de lei.

Îngrijorător este și faptul că veniturile obținute din transportul internațional de gaze care reprezentau în 2018 cam 20% din totalul veniturilor raportate de companie ar putea să fie tăiate aproape de 0 după ce Gazprom a anunțat că gazele rusești nu vor mai fi transportate prin conductele Transgaz.

Astfel de știri, împreună cu detaliile legate de evoluția veniturilor reglementate contribuie semnificativ la schimbarea perspectivei fundamentale a companiei pentru anii următori.

Înrăutățirea acestor perspective ar trebui să ne dea un semnal clar de vânzare a acțiunilor din portofoliu.

Vânzare pe baza analizei tehnice – parg de stop-loss și take-profit 

Un alt motiv pentru care un investitor ar putea lua decizia de vinde acțiunile unei companii din portofoliu este atingerea unui preț țintă fixat anterior.

Investitorii care preferă o strategie bazată pe analiza tehnică adeseori își fixează un prag de preț la care marchează profitul numit și prag de take profit.

Acest prag de preț poate asigura un profit de 10% sau 15% în funcție de strategia fiecărui investitor.

Pe lângă pragul de take-profit investitorii mai tehnici își fixează și un preț de stop-loss, prin care doresc să-și minimizeze pierderea în cazul în care strategia de investiții nu a dat roade.

Deciziile de a vinde acțiunile și alegerea pragurilor de stop-loss și take-profit nu au la bază motive fundamentale iar de cele mai multe ori tranzacția de vânzare se efectuează în mod automat.

Vânzare în cazul în care acțiunile devin prea scumpe

Decizia de a vinde acțiunile unei companii este adeseori luată pe motiv că acțiunile au devenit prea scumpe

Din păcate puțini investitori fac o analiză amănunțită a companiei înainte de a concluziona că acțiunile sunt într-adevăr scumpe.

Pentru a determina dacă prețul a ajuns la un nivel prea mare investitorii cu experiență folosesc în analiza lor multiplii de preț și compară valorile acestor multiplii de preț cu valorile altor companii similare din regiune.

În urma acestei analize dacă constată că acțiunile companiei sunt mai scumpe decât media celorlalte companii din regiune iar perspectivele de dezvoltare ale companiei pentru viitor nu sunt atat de bune, investitorii cu experiență ar putea lua decizia de vinde acțiunile din portofoliu.

Pentru a putea identifica companiile în care merită să investești am construit de-a lungul timpului o serie de instrumente prin intermediul cărora investitorii la Bursa de Valori București pot evalua companiile și pot avea o privire mult mai bună asupra perspectivelor de dezvoltare ale companiilor pe care le dețin în portofoliu.

Vânzare în urma identificării unei noi oportunități de investiții

Decizia de a vinde acțiunile unei companii poate veni și în urma identificării unei noi oportunități de investiții care ar asigura un randament superior.

Investitorii trebuie să fie însă foarte atenți pentru a nu cădea în capcana goanei după oportunități care de cele mai multe ori duce la randamente anuale mai reduse din cauza costurilor mari cu comisioanele de tranzacționare.

Evaluarea unei noi oportunități de investiții trebuie să pornească de la potențialul randament pe care l-ar putea genera acea oportunitate dar trebuie să ia în calcul și comisioanele de tranzacționare care urmează a fi plătite.

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!