Restricțiile de deplasare impuse de autoritati au provocat un blocaj aproape total al economiei. Astfel multe persoane s-au trezit peste noapte în șomaj tehnic sau mai rău disponibilizati. Multe familii s-au trezit brusc fără o sursa de venit și au fost nevoite să-și amâne ratele sau se recurga la împrumuturi pentru a-și asigura nevoile de bază.

Analizând acum la rece efectele produse de această criză putem desprinde cel puțin cinci lecții pe pare ar fi bine să le memorăm

Prioritatea nr. 1 – fondul de urgență

Așa cum menționam în partea introductivă multe persoane s-au trezit peste noapte fără o sursă de venit sau cu veniturile reduse în urma măsurilor impuse de autorități și au ajuns în situația de a nu-și putea achita datoriile sau mai rău, de a nu avea ce pune pe masă.

În aceste situații existența unui fond de urgență este poate fi acel colac de salvare.

Fondul de urgență ar trebui să acopere necesarul pe 3 luni sau chiar 6 luni până când unul dintre membri familiei reușește să-și găsească un nou loc de muncă sau situația se îmbunătățește.
Fondul de urgență nu trebuie investit în instrumente riscante precum: acțiuni, criptomonede sau mărfuri. Resursele din fond trebuie să lichide și ușor accesibile astfel încât la nevoie să poți dispune imediat de acei bani.

Diversificarea surselor de venit

O altă lecție importantă pe care criza provocată de coronavirus ne-a predat-o este diversificarea surselor de venit. Dependența de o singură sursă de venit este periculoasă iar acest pericol l-au simțit multe persoane odată cu închiderea multor afaceri în luna Martie.

Crearea mai multor surse de venit este o provocare dificilă însă nu imposibilă, mai ales acum când avem internetul disponibil pe aproape orice dispozitiv. Oportunități sunt la tot pasul și depinde doar de tine să le găsești și să le fructifici.

Cum îți poți crea surse de venit pasiv?

Îți las mai jos câteva idei mai jos:

Investiția în dezvoltarea personală

Restricțiile impuse de autorități ne-au adus în situația de a fi blocați la domiciliu săptămâni în șir. Brusc ne-am trezit cu toții cu mult timp la dispoziție pe care prea multe persoane l-au umplut cu filme și seriale.

Cea mai bună investiție pe care o putem face în timpul liber este de însă dezvoltarea personală. Studierea unor domenii de interes care probabil nu fac scopul muncii de zi cu zi, participarea la diverse webinarii sau cursuri online ne poate deschide ochii către o idee pe care pe viitor o putem transforma într-o sursă de venit alternativă.

Crearea unui portofoliu diversificat

Portofoliul de investiții diversificat face față cu brio prăbușirilor bursiere. Acest lucru ne-a fost confirmat încă o dată în prima parte a acestui an când deși bursele internaționale au suferit corecții importante un portofoliu moderat conservator a reușit să se mențină pe plus.

Construieste un portofoliu diversificat cu ajutorul instrumentelor ETF

Managementul datoriilor

Închiderea multor afaceri și dispariția unor surse de venit au pus multe familii în situația de a fi nevoite să-și amâne creditele bancă nefiind în stare să-și mai achite ratele. Din păcate prea multe persoane au ajuns în această situație din cauza datoriilor prea mari la care s-au înhămat în ultimii ani.

Rata de îndatorare în situația multor români a ajuns la un nivel prea ridicat dat fiind faptul că BNR a decis să impună în 2019 o serie de restricții legate de nivelul de îndatorare până la care băncile pot acorda credite.

Lecția pe care criza provocată de coronavirus ne-a predat-o este cumpătarea. Chiar dacă ne permitem nu trebuie să ne întindem mai mult decât ne e plapuma.

Chiar dacă totul pare roz lucrurile se poate complica foarte rapid și putem să ne trezim dintr-o dată singuri și descoperiți.