Ce este analiza tehnică?

Analiza tehnică reprezintă o metodă de tranzacționare, dar șiuna  investițională, utilizată cu scopul de a prezice direcția prețului unui titlu de valoare, folosind în principal studiul prețului și al volumului. Această analiză urmărește evoluția balanței dintre cerere și ofertă, fiind folosită pentru analiza acțiunilor, contractelor futures, mărfuri și valute. Analiza tehnică este mai des utilizată pentru mișcări ale prețului pe termen scurt, precum în tranzacționarea de mărfuri și valute, dar și pentru investiții pe termen lung ea ajutând la identificarea zonelor de cumparare și vânzare. În contrast, analiza fundamentală se bazează pe rezultatele financiare ale afacerii, precum vânzări, profituri, datorii și multe altele.

 Indicatorii tehnici. Aceștia sunt folosiți pentru a obține informații despre cerere și ofertă, respectiv despre psihologia pieței, ei reprezentând baza analizei tehnice. În esență, există două tipuri principale de indicatori tehnici:

1.Indicatorii de trend care utilizează aceași scară ca și prețul și ne ajută să identificăm din timp apariția unui trend. Printre aceștia se numără mediile mobile, benzile Bollinger etc.

2.Indicatorii oscilatori, care surprind fluctuațiile pieței la un moment dat. Exemple de astfel de indicatori sunt MACD, RSI, STOCHASTIC.

 Mediile mobile(MA) reprezintă un instrument simplu de analiză tehnică, ce are ca scop eliminarea  fluctuațiilor zilnice ale prețului și identificarea facilă a trendului. Acest indicator urmărește direcția prețului pe baza prețurilor anterioare, putând oferi atât nivele de suport, cât și de rezistență, utile pentru investitori. Există atât medii mobile simple, cât și medii mobile exponențiale, acestea din urmă oferind o greutate mai mare datelor de preț mai recente.

Cele mai utilizate și mai cunoscute MA sunt cele de 200 de zile și respectiv 50 de zile, dar fiecare investitor iși poate alege orice interval de timp pe care îl consideră relevant analizei sale. Un lucru intuitiv este și faptul că în funcție de intervalul de timp al mediei mobile, mai scurt sau mai lung, acesta va reacționa mai repede sau mai lent la modificările de preț, astfel, o MA de 10 zile fiind utilă pentru investiții pe termen scurt și viceversa.

MA pot oferi atât zone de suport, precum și de rezistență, oferind deci validarea continuării trendului, dar și semnale de cumpărare sau vânzarea atunci când prețul intersectează MA. Aceleași semnal poate fi oferit și în momentul în care folosim 2 medii mobile, iar media cu un interval de timp mai scurt intersectează pe cea cu invervalul mai lung. Deși de multe ori sunt un instrument foarte util, acestea pot genera semnale false și chiar și atunci când este corect, acesta este întârziat față de prețul din piață.

Se poate vedea in figura de mai sus cum prețul acțiunilor OMV a folosit MA50 și MA200 ca zonă de suport, dar și de rezistență (săgețile roșii, respectiv cle verzi). De asemenea, intersecția prețului cu MA50 a oferit investitorilor un indiciu important despre modificarea trendului.

 Indexul rezistenței relative (RSI) este unul dintre cei mai folosiți indicatori în evaluarea mișcării pieței, având o valoarea cuprinsă între 0 și 100. Acest indicator ajută la masurarea impulsului și a forței trendului. Cea mai bună utilizare a RSI este ca indicator de supravânzare sau de supracumpărare. Atunci când indicatorul depășește linia de 70 se poate presupune că acțiunile sunt supracumpărate, iar când acesta scade sub valoarea de 30 indică faptul că acțiunile sunt supravândute.

O altă utilizare este reprezentată de divergența indicatorului RSI față de preț, acest lucru arătând că tendința actuală a prețului, de creștere sau de scădere, slăbește și că se poate inversa curând. Acest lucru este cu atât mai sensibil cu cât RSI se află în zona de supracumpărare sau supravânzare.

În următoare analiză a acțiunilor BRD pe un grafic săptămanal, se pot observa divergențele dintre preț și indicatorul RSI. Inițial, prețul prezintă un trend descent, în timp ce indicatorul RSI un trend ascendent, iar RSI,aflat în zona de supravânzare, oferă un puternic semnal de cumpărare. Ulterior prețul prezintă un trend ascendent, fiind divergent față de prețul RSI ce prezintă un trend descentend, traducând un semnal de vânzare.

O a treia utilizare pentru RSI este reprezentat de nivelul de suport și rezistență. Într-un trend ascendent indicatorul tinde să rămână în zona 40-90, cu nivelul de 40-50 acționând ca o zonă de suport, iar înr-un trend descendent în zona de 10-60, având ca rezistență nivelul de 50-60.

Oscilatorul Stochastic măsoară prețul actual în raport cu intervalul de preț pe o serie de perioade. La fel ca și indicatorul RSI, acesta prezintă valori între 0 și 100 și prezintă două linii, K și D. Dintre cele două, linia K este mai lentă. Când indicatorul depășește valoarea de 80 se consideră că acțiunile sunt supracumpărate, iar când acesta scade sub valoarea de 20 sunt considerate supravândute. Un semnal de cumpărare poate apărea atunci când cele două linii se intersectează în zona de supravânzare și părăsesc această zonă, lucru asemănător și pentru semnalul de vânzare.

Cu toate acestea, cel mai de încredere semnal generat, ca și în cazul indicatorului RSI, este reprezentat de către divergența din Stochastic și preț. Această divergență indică scăderea intensității unei miscări ascendente sau descendente.

Vrei să investeși la bursă în 2024?

Ai nevoie de un cont de tranzacționare la un broker autorizat. Deschiderea contului se poate face acum, 100% online, în doar 5 minute, prin intermediul telefonului mobil.

Mai multe informații despre cum poți investi la Bursa de Valori București și la Bursele Internaționale găsești pe www.goldring.ro. Alege Goldring – intermediar autorizat pe piața de capital cu o experiență de peste 23 de ani!